Specialpedagogen Maja

Specialpedagogen Maja

Fia 10

Läraren berättarPosted by Maja Lindqvist 2014-03-19 16:18:42

Trots att Moa och Robert har en representant från socialkontoret får vi inte reda på mer än det vi redan läst i dossiéerna. Däremot blev jag oerhört imponerad av att både Moa och Robert berättade för oss och inför varandra om sina liv. Vad är det vi utsätter ungdomarna för? Personligen skulle jag inte vilja berätta min historia inför människor jag aldrig tidigare träffat eller inför mina kollegor.

När överlämningen var klar tog jag telefonkontakt med Anders mamma. Mamman berättade att Anders blivit akut förkyld och därför valt att gå hem istället för att träffa oss. Tourettes syndrom och Asperger blev han utredd för någon gång under mellanstadiet. Hon berättade att tourettsen syns när han omedvetet kallar människor för horor och kukhuvuden. När hon benämnde dessa ord fick jag kämpa hårt för att inte börja skratta. Aldrig någonsin har jag hört vuxna säga sådana ord, speciellt inte från föräldrar. Hon berättade också om Anders tics som oftast visar sig genom hastiga ryckningar. Vid ett flertal tillfällen har han omedvetet provocerat både klasskamrater och andra elever genom att av misstag slå till någon. Mamman berättade också om svårigheterna i det sociala livet och att han inte har kontroll över rangsystem. En gång gick han oprovocerat fram till en av skolans coolaste kille för att dra bort killens nytända cigg ur munnen. Det slutade med att killen slog till honom med sådan kraft att han fick besöka akuten. När skolpersonalen frågade varför han hade tagit killens cigg sa Anders att killen borde sluta att röka eftersom att det är farligt och att det inte är tillåtet att röka på skolgården.

- Även utanför skolan hamnar han i svåra situationer.

- Folk blir så irriterade på hans ordval och för hans svängiga armar. Det vore enklare om alla visste om hans svårigheter, då kanske toleransnivån från omgivningen skulle öka en grad. Men det är klart att vi förstår att folk blir provocerade när han kallar personer för horor. Det är inte helt okomplicerat att fostra Anders. Anders har en assistent, Jan, han har vid flertal tillfällen ordnat upp pinsamma situationer som uppstått utanför skolan. Som ni säkert förstår så gör ju Anders en del tokigheter utan att tänka på konsekvenserna, det tillhör liksom diagnoserna. En annan gång tog han en ung mans träningsväska på tunnelbanan för att den var så nära hans fötter. Den unge mannen bad Anders vänligt men bestämt att släppa väskan men det gjorde han inte. Istället började han skrika könsord. Han har så svårt att tolka människor. Även den gången fick han sig en snyting.

- Vi har sökt den där tilläggspengen från kommunen och fick på så vis tillgång till Jan som intagit rollen som Anders följeslagare. Jan betyder väldigt mycket för oss. Nu när jag ändå pratar med dig kan jag passa på att meddela att jag tyvärr inte kan vara med på föräldramötet. Ni kanske kan mejla mig information.

- Självklart ska vi göra det, säger jag lugnt

  • Comments(0)//www.specmaja.se/#post66